Sorgun

Sorgun

Sorgun, Ankara ilinin Güdül ilçesine bağlı bir Beldedir.

Sorgun Beldesinin yerleşimi ile ilgili ilk kayıt 1463’ten sonra kaldırılan Mudrıp(Muzrıp) nahiyesinden Yabanabad’a bağlanan köyler arasında, Karye-i Sarpun Divanı, tabi-i Mudrıp olarak biliniyor. Bu dönemde bazı köy grupları (beraberindeki mezra ve çiftliklerle birlikte) Divanlar oluşturmaktadır.

1463 tarihli ilk Osmanlı kayıtlarından Ankara Sancağı, Bacı, Çubuk, Kasaba, Karacabey, Mürtedova, Binari ili, Yaban ovası (Yabanabad), Şorva (Şorba) (Bugünkü Pazar Beldesinin olduğu yer), Mudrıb (Muzrıb), Uruş (Bu bilginin alındığı kayıt defterindeki eksiklikten kaydı görünmeyen) Ayaş ile beraber 11 idari birlikten oluşmaktadır.

12. Asrın başlarında Ankara ve çevresinde kesin Türk hakimiyetinin kurulması ile birlikte bölge tamamen Türkler tarafından iskan edilmiştir. (Bölge ile ilgili yazılı kayıtlardan Türklerin yerleşiminden sonra bölgede hiçbir Hıristiyan yerleşimi ya da nüfus bulunmadığı anlaşılmaktadır). Osmanlı Devletinin kuruluşundan önce bölgede Türk yerleşimi kesindir.

Bölgedeki köy isimlerinin bazıları halen Oğuz TÜRKMEN boylarının ismi ile kurucularının kimliğini açıklamaktadır. Peçenek, Çepni, Afşar, Kınık, v.b. Oğuz TÜRKMEN boylarının isimlerinin yanında Alpagud, Çırpan, Çorman, gibi Yörük topluluklarının isimleri de bulunmaktadır. Buradan bölgedeki yerleşimin köklerinin Orta Asya’dan geldiği anlaşılıyor. Daha sonraki yıllarda yine Orta Asya ve Kafkaslardan bölgeye göç ile yerleşimler olduğu bilinmektedir.

Beldemizin 1460’lı yıllara uzanan bir geçmişe sahip olduğundan, o yıllardan günümüze kadar birçok gelenek, örf ve adetlerini getirmiş ve halen devam ettirmektedir. Yöremiz , kendine has yemekleriyle, düğünleriyle ve diğer kültürel gelenekleriyle farklılık yaratmıştır.
 

Yöremizin Yemekleri

- Bazlama
- Sütlü Tereyağlı Kül Kömmesi
- Gözleme
- Gelin Böreği
- Kaygana
- Ev Baklavası
- Höşmerim
- Kapama
- Yaprak Sarması
- Tarhana ve Yayla Çorbası
- Erişte
- Mıhlama
- Sübere
- Ayranlaş
- Tirit
- Mamursa
- Ekşili mancar
- Kuşburnu marmelatı
- Kış armudu
- Ahlat ve Aluç

Yöremizin Ekonomisi

Yöremizin temel geçim kaynakları, tarım, hayvancılık, ve bahçecilikten oluşmaktadır. Yöre halkının %70 emekllilerden oluşmaktadır. Ayrıca, beldemizde canlı alabalık ve sazan üretim tesisi de bulunmaktadır. isteyenler alabalık ve sazanları buradan temin edebilirler.

Yöremizde Düğünler

Düğünlerimiz, eskiden beldemizde davul-zurna eşliğinde , 3 gün 3 gece sinsin ateşi ve sinsin oyunu eşliğinde sürerdi. Beldemizin halkı, son yıllarda çoğunlukla Ankara şehir merkezinde ikamet ettiklerinden dolayı, düğünlerimiz artık Ankara merkezinde yöresel halk sanatçılarının eşliğiyle eski geleneklere baılarak yapılmaktadır.